Herunder kan læses resuméer af artikler der måtte have været bragt enten i aviser eller på hjemmesider.

I bunden af hver artikel kan ses hvor den pågældende artikel stammer fra.

 

 

 info-aviser.jpg

01.02.2008 - Der er kaos i Kastrup

Nyhedsavisen skriver i sin artikel, at 832 fly i den sidste måned har været forsinket. Forsinkelserne skyldes problemer med et nyt flystyringssystem i kontroltårnene der blev indført 29. december 2007.

Naviair citeres for at sige, at forsinkelserne var forventet og varer et par måneder endnu. Det er Naviair og flyvelederne der har ansvaret at give tilladelse til at lande og lette i Kastrup Lufthavn, der er nordens største med 21 millioner rejsende.
Sidst i artiklen har SAS skriftlig meddelt, at forsinkelserne beklageligvis rammer SAS trafik med en halv til en hel time i de mest travle perioder men at Naviair iøvrigt har varslet og orienteret godt om forsinkelserne. SAS forsøger at  orientere bedst muligt deres egne kunder.

(Bragt i Nyhedsavisen fredag den 1. februar 2008)

 

11.01.2008 - Denmark’s new ATM system goes operational with EUROCONTROL’s support

The Danish air navigation services provider Naviair introduced its new ATM system and new control tower at Copenhagen Airport on 28 December 2007.

This new ATM system is the result of a modernisation programme known as CASIMO. Naviair has ensured full compliance with the provisions of EC Regulation 2096/2005 on common requirements for a Single European Sky, and ESARR 4 in the preparation for the CASIMO ATM certification.

(Bragt på www.eurocontrol.int)


03.01.2008 - Større sikkerhed i luftrummet

Det skandinaviske rejseblad STAND BY bringer i deres januar nummer et artikel med overskriften "Større sikkerhed i luften over Danmark".

Artiklen starter med at fortælle at det natten mellem den 28. og den 29. december blev sikrere at flyve gennem dansk luftrum. Det skete da Naviair tog et helt nyt flyvekontrolsystem i brug. Artiklen omtaler også at der sammen med det nye flyvekontrolsystem også blev taget et nyt tårn i brug - og at man i det nye tårn samler rampetårn og kontroltårn.

Den største ændring i forhold til den gamle system er, at papirstrips afløses af lutter elektroniske informationer på radarskærmene, men som flyveleder Bjarne Alster siger, så "er det en kæmpermæssig fordel, når man først har fået systemet indarbejdet i den daglige rutine".

(bragt i STAND BY, januar 2008)


02.01.2008 - Nytårsaften i det nye tårn

TV2/Lorry afslutter de regionale udsendelser med at vise et billede fra nytårsaften i det nye kontroltårn. Billedet er taget af flyveleder Allan Kislov, og viser udsigten fra tårnet - og hvor Amager er tæt dækket af fyrværkeri. Billedet kan ses HER.


29.12.2007 - Nyt flyvekontrolsystem igang uden problemer

Ritzau har skrevet en artikel om at der natten til lørdag blev tændt for det nye kontrolsystem. Det skete uden problemer, men der venter forsinkelser i flytrafikken de kommende måneder.

Naviairs informationschef Kurt Andreasen udtaler til Ritzau at ”Det fungerer, som vi havde forestillet os, så det gik, som det skulle ...”. Men der vil komme forsinkelser de kommende måneder – i perioder med megen trafik, for ”flyvelederne vænne sig til nye arbejdsmetoder” før man atter er på normal kapacitet.

(artikel fra Ritzaus Bureau, 29. december 2007 kl. 1321. Artiklen er citeret i adskillige nationale medier)


14.12.2007 - Ny IT indtager dansk luftrum

IT-avisen Version 2 bringer en længere artikel om at Naviair den 28. december får et af Danmarks største it-projekter i luften, når flyvelederne i København, Billund og Roskilde tager et nyt system i brug

Artiklen beskriver meget udførligt de ca. 50 projekter, og meget af det er forklaret ud fra et IT-mæssigt synspunkt, og forklarer eksempelvis at systemet ”DATMAS” er bygget på en Linux-platform og kører på standard-pc’er, et valg der er truffet for at reducere omkostningerne og være uafhængige af eksterne leverandører.

Version 2 omtaler også at en af de store udfordringer er ”integration”. CASIMO-systemerne skal fungere altid, og derfor anvendes et centralt overvågningssystem, der skal sikre, at eventuelle systemfejl opdages og kan udbedres med det samme. Samtidig er funktionaliteterne spredt ud på stort antal servere, som alene i Datmas tilfælde udgør cirka 30 inklusive servere til back-up, så systemet er designet til en såkaldt graceful degradation.

(bragt i Version2, fredag 14. december 2007)


12.12.2007 - Udvikling: Flyvekontrol helt på toppen

Berlingske Tidende har en længere artikel om at Naviair snart er klar med et nyt flyvekontrolsystem til at guide fly gennem det danske luftrum. I artiklen omtales både at flyvelederne glæder sig til det nye system, at de næsten ikke kan vente, men også at det kommer til at betyde forsinkelser for de rejsende fra januar og tre måneder frem. Det sker fordi ”Vi nedsætter antallet af fly, starter og landinger i en kort periode, mens flyvelederne opøver rutine i at bruge det nye flyvekontrolsystem. Forsinkelserne er prisen for, at Danmark nu har et af verdens bedste og fremtidssikrede systemer”, siger Jesper Skou, der er manager operations i Naviair.

Morten Dambæk, Naviairs direktør, udtaler desuden at ”Det nye system kan håndtere fremtidens stigende trafik, og den fremtidige udvikling af systemet vil foregå i tæt samarbejde med andre europæiske udbydere af lufttrafiktjeneste. Samarbejdet er et stort skridt på vejen mod realiseringen af et fælles europæisk luftrum, hvor udviklingen af flyvekontrolsystemer foregår som et internationalt forpligtende samarbejde”

(bragt i Berlingske Tidende, onsdag 12. december 2007)


11.12.2007 - Kontroltårn indviet

Kastrup lufthavns nye kontroltårn, der blev præsenteret i dag, er en milepæl i dansk luftfartshistorie. Tårnet er topmoderne. Men i første omgang kommer det nye tårn til at give forsinkelser.

(Bragt i TV2/Lorry tirsdag den 11. december 2007. Indslaget var en del af 1930 udsendelsen. Samme historie også bragt på DR1, P3 samt Københavns Radio)


11.12.2007 - Ny flykontrol giver forsinkelser

Ritzau bringer en artikel om at "En dansk milliard investering for at håndtere fremtidens flykontrol vil plage passagerne med forsinkelser i årets første måneder".

Artiklen omtaler at "flytrafikken i det danske luftrum bliver ramt af forsinkelser på op til en time de tre første måneder af 2008", og anfører at at skyldes at Naviair natten mellem den 28. og 29. december tager det nye topmoderne flyvekontrolsystem i brug. Jesper Skou, Naviairs operationschef, udtaler at Naviair "af hensyn til sikkerheden, så vil vi i overgangen nedsætte antallet af fly og starter og landinger, og simulationer viser, at det vil give forsinkelser på op til en time i de tre første måneder. Det vil især være omkring de tidspunkter, hvor der normalt er meget trafik".

(artikel fra Ritzaus Bureau, 11. december 2007 kl. 1610. Artiklen er citeret i adskillige nationale medier)


10.12.2007 - Test af nyt flyovervågningssystem gik godt

Version2’s hjemmeside omtaler hvorledes Naviair natten mellem den 8. og 9. december i 5 timer testede det nye flyvekontrolsystem til Københavns Lufthavn.

I artiklen omtales at testen gik som den skulle, og at lufttrafikken blev afviklet planmæssigt og uden driftsforstyrrelser.

(bragt på Version2’s hjemmeside www.version2.dk mandag 10. december 2007 kl. 09:40)


07.12.2007 - Københavns lufthavn får nyt kontrolsystem

Fagbladet ”Ingeniøren” bringer en længere artikel om at Naviair natten mellem den 28. og 29. december tager det nye kontrolsystem i brug. Artiklen fokuserer på de IT-mæssige udfordringer der er forbundet med projektet.

Ingeniøren har snakket med Flemming Tidselholdt, Programleder for det nye flyvekontrolsystem, om de ca. 50 forskellige teknologiprojekter og om nogle af de forskelle der kommer i det nye system, fx at der ikke længere er papirstrips i brug, da man har valgt en (sikker og stabil) elektronisk løsning.

Artiklen omtaler også den generalprøve der fandt sted den 8. og 9. december, men fokuserer ellers på at 12 års "teknologiplanlægning" kulminerer natten mellem den 28. og 29. december.

(bragt i Ingeniøren den 14. december 2007)


14.11.2007 - Flyvekontrol skrotter papirstrips med system til 1,2 milliarder

Ingeniørens hjemmeside har en længere artikel om, at Naviair natten til den 29. december ”endelig tager skridtet ud af den yngre teknologiske bronzealder” når det nye flyvekontrolsystem indvies.
Artiklen omtaler dels den 12-årige udviklingsproces og de 1,2 milliarder kroner det har kostet, men kommer også ind på at papirstrippen forsvinder, og at det nye flyvekontrolsystem vil være klar til at overvåge og styre de 2.000 fly der dagligt er i kontakt med Naviair.
Endelig beskriver artiklen det samarbejde der er indgået mellem Danmark, Sverige, Irland og det franske firma Thales om fremtidig udvikling af flyvekontrolsystemet.

(bragt på Ingeniørens hjemmeside www.ing.dk onsdag 14. nov 2007 kl. 08:23)


13.11.2007 - Nyt system: Udsigt til forsinkelser i flytrafikken fra januar

Berlingske Tidende bringer en artikel om den kommende ”indfasning” af det nye flyvekontrolsystem, og skriver at det vil medføre, at flyveledelsen i Københavns Lufthavn i januar og februar kommer til at afvikle trafikken med forsinkelser. Naviair erkender at der kommer forsinkelser, og Berlingske har indhentet kommentarer fra både SAS og Sterling – hvor sidstnævnte råder myldretidspassagerer til at ”lægge luft ind i rejseplanerne”.

Berlingske har omskrevet et gammelt ordsprog til ”Intet er så godt, at det ikke er skidt for noget”, for at sætte fokus på, at det nye flyvekontrolsystem i fremtiden vil øge sikkerheden og fjerne flaskehalsene i den hastigt voksende flytrafik – men som i årets første måneder vil betyde forsinkede flyafgange . Dog forventes der kun forsinkelser i de såkaldte ”peak hours”. Jens Langergaard, pressechef i SAS Danmark, kalder dog tidspunktet for indkøringen af det nye system for ”velvalgt, fordi årets start er det tidspunkt, hvor der er mest luft i trafikprogrammet”.

(bragt i Berlingske Tidende den 13. november 2007, 3 sektion, business, side 6)


09.11.2007 - Bedre dansk trafikstyring i luften

Scandinaviens førende rejseblad Take-Off, omtaler på deres hjemmeside, at Naviair, og dermed Danmark, til nytår tager et moderne og effektivt flyvekontrolsystem i brug – og samtidig åbnes det store nye kontroltårn i Københavns Lufthavn. Desuden nævnes at Naviair har åbnet en ny hjemmeside om det nye danske flyvekontrolsystem.

(bragt på www.take-off.dk den 9. november 2007)

news_header_dk.gif
30.04.2008
Pressemeddelelse
Indkøring af nyt system er afsluttet
news_sep.gif
04.04.2008
Flyforsinkelserne med nyt system
Statistik januar-marts
news_sep.gif
18.03.2008
Færre forsinkelser
og plan frem mod normal kapacitet
news_sep.gif
03.03.2008
Pressemeddelelse
Status på forsinkelser
news_sep.gif
03.03.2008
Gradvis forøgelse af kapaciteten
news_sep.gif
21.02.2008
Flyvesikkerheden har topprioritet
news_sep.gif
news_bottom.gif