BLIV FLYVELEDER – HVIS DU ER KLAR PÅ ANSVAR, SAMARBEJDE OG DANMARKS BEDSTE JOB
At holde styr på flytrafikken er ikke et solojob. Det handler om teamwork – og du kan blive en del af teamet.
Forestil dig at være den, der har overblikket, når himlen bliver travl. At du er den, der hjælper flyene sikkert op og ned – hele døgnet i al slags vejr året rundt. Det er præcis dét, vi laver hos Naviair.
Flyveledelse er en holdsport - og du er omgivet af super dygtige kolleger – og alle har ét fælles mål: Sikker og effektiv flyveledelse. Hvis du trives med ansvar, teamwork og et spændende job med masser af udfordringer, er det måske dig, vi leder efter?
INFO: Kom og mød os LIVE på Roskilde Airshow i weekenden 23.-24. august 2025.
HVAD LAVER EN FLYVELEDER?
Som flyveleder har du ansvaret for at holde styr på flytrafikken i det danske luftrum (København FIR). Det strækker sig fra boreplatformene i Nordsøen til Øresund - og fra Tyskland/Polen i syd til Norge i Nord – og så har vi naturligvis også flyveledere på Bornholm. Her I det store luftrum gælder det om at holde styr på højder, ruter og afstande mellem alle flyene – både dem der skal starte, lande og alle dem der flyver igennem dansk luftrum på deres rejser ud i verden.
Der findes forskellige former for flyveledelse. Nogle sidder i kontroltårne og styrer fly der starter og lander, andre bruger radar for at holde styr på flyene tæt på lufthavne mens andre igen holder styr på alle de fly der ikke lige er i nærheden af en lufthavn. Og alt det grundlæggende, der er i det arbejde, lærer du på flyvelederuddannelsen.
Læs mere her: Naviair - Flyveledelse
HVORDAN BLIVER MAN FLYVELEDER?
Du skal igennem en specialiseret uddannelse. Den tager cirka tre år og er opdelt i to dele:
1. Grunduddannelse – ca. 1,5 år
Normalt foregår grunduddannelsen på skolen “Entry Point North”, som ligger på den anden side af Øresundsbroen i Hyllie lige uden for Malmø. Du lærer alt det teoretiske – fx radiokommunikation, navigation, luftfartsregler og meteorologi. Du øver dig også på simulatorer, der ligner virkeligheden rigtig meget.
Naviair sørger for fælles transport fra Kastrup – og ja, du kan søge SU under hele grunduddannelsen.
Når du består grunduddannelsen modtager du et internationalt flyveleder-elevcertifikat (ATCO Student License).
2. Praktisk uddannelse – ca. 1,5 år
Når du har bestået grunduddannelsen, kan du blive tilbudt at fortsætte på den praktiske uddannelse som flyveleder-elev på en af vores enheder, fx i København, Roskilde, Billund, Aarhus, Rønne eller Aalborg. Her lærer du jobbet i praksis, og du får løn fra dag ét (ca. 21.000 kr./md. + pension).
Består du også denne del, er du klar til at blive certificeret og arbejde som flyveleder.
HVAD KOSTER DET?
Ingenting. Naviair betaler uddannelsen, og du får får SU på første del – og løn på anden del.
Som færdiguddannet flyveleder ligger lønnen mellem ca. 50.000 - 90.000 kr. pr. måned (+ pension) afhængigt af dit arbejdssted og din anciennitet.
HVEM SØGER VI?
Vi er ikke så optagede af, hvad du tidligere har lavet – vi er mere interesserede i, hvem du er?
Vi leder efter nogen med:
- Overblik
– God energi
- Fokus
- Handlekraft
- Gode samarbejdsevner
- En der aldrig giver op og evner til at holde hovedet koldt, også når der er pres på...
Så nej – du skal ikke nødvendigvis være luftfartsnørd i forvejen (eller i det hele taget). Vi skal nok lære dig det hele – hvis du har potentialet.
OPTAGELSESKRAV (som man skal leve op til)
For at du kan blive inviteret til adgangsprøverne skal du:
▲ Have bestået STX, HF, HHX, EUX, IB eller HTX
▲ Have et godt helbred *)
▲ Have normal hørelse
▲ Ikke bruge briller/linser med en styrke som overskrider +5/-6
▲ Ikke være farveblind
Hvis du opfylder de generelle optagelseskrav, kan du blive inviteret til vores optagelsesprøver.
Bemærk - alle ovenstående punkter skal opfyldes, inden du sender en ansøgning. Vi dispenserer ikke for nogle af disse krav.
Hvis du udover en ungdomsuddannelse har en bachelor eller en kandidatuddannelse, skal du sende eksamensbeviset fra både ungdomsuddannelsen samt eksamensbeviset på din bachelor/kandidat sammen med ansøgningsskemaet.
Helbred *)
Er du i tvivl om kravene til dit helbred eller har du spørgsmål til helbredsgodkendelsen, skal du kontakte en flyvelæge.
Du kan finde en oversigt på Trafikstyrelsens hjemmeside:
> Trafikstyrelsen > Luftfart > Uddannelse og certificering på luftfartsområdet > Flyvelæger (> Medical Certificate Class 3)
Du kan også finde de helt specifikke "Krav til flyvelederes helbredsgodkendelser" - det sker via dette link (og du skal hoppe hen til side 112+).
INTERNATIONALT GRUNDLAG
Har du ikke bestået en af de ovennævnte danske ungdomsuddannelser, skal du som minimum kunne dokumentere de samme karakterer i engelsk og matematik fra en tilsvarende udenlandsk uddannelse.
Derudover skal du beherske mundtlig og skriftlig dansk, dette skal bevises ved at have bestået ”Studieprøven i Dansk” med karakteren 02 eller højere.
OPTAGELSESPROCESSEN – 5 TRIN
Du skal igennem fem faser:
1. Pre-screening
Tre korte online tests (logik og reaktionsevne).
2. FEAST-test
En europæisk standardtest (på engelsk) med opgaver, der minder om flyvelederens arbejde – du bliver testet på overblik og handlekraft.
3. RADAR og MULTIPASS
Praktiske, simulerede opgaver. Du bliver testet på multitasking, samarbejde, og hvordan du reagerer under pres.
4. Assessment Center
Øvelser og samtaler, hvor vi blandt andet ser på, hvordan du fungerer i samarbejde og under forskellige situationer.
5. Helbreds- og sikkerhedstjek
Du skal bestå en psykiatrisk screening, et helbredstjek (hos flyvelæge) og kunne sikkerhedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste (PET).
ER DET NOGET FOR DIG?
Har du gå-på-mod og kan du holde hovedet koldt, når andre mister overblikket? Vil du have et job med mening, ansvar og mulighed for at gøre en stor forskel? Så er det nu, du skal søge ind på uddannelsen.
Har du spørgsmål? Skriv til: rekrutteringen@naviair.dk
Husk du også kan følge os på Facebook, LinkedIn eller Instagram.
SE OG HØR MERE
Via menuen til venstre kan du se videoer og lytte til vores podcasts, hvor aspiranter og nyuddannede flyveledere fortæller om jobbet som flyveleder.
Du skal dog lige være opmærksom på, at videoer og podcast ikke er helt up-to-date, så når det kommer til facts om uddannelsen, ansættelsen og lønnen, er det de skrevne ord her på siden der gælder.
Der kommer måske nogle åbne huse ONLINE i august 2025 - men nederst på siden kan se et af de åbne huse fra sidste år.
Derudover kan du møde os LIVE på Roskilde Airshow i weekenden 23.-24. august 2025.
FAQ – SPØRGSMÅL VI OFTE FÅR
Find svarene på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ i menuen her til venstre.