Dato
29.02.2024
Hurtig og effektiv SAR-aktion i Grønland

Onsdag eftermiddag faldt der en helikopter ned i Grønland - og dermed måtte både Naviair, Arktisk Kommando og politiet i aktion.

Klokken ca. 1415 onsdag eftermiddag kunne Naviairs Flight Information Center(FIC) konstatere, at de manglede OY-HIO, en Bell 206 Jetranger fra firmaet Sermeq, og da både Naviair og politiet kort efter begyndte at modtage nødsignaler fra COSPAS/SARSAT-programmet var man klar over, at helikopteren nok var styrtet ned.

COSPAS/SARSAT-programmet er satellit-baseret og videregiver nødsignaler fra den Emergency Location Transmitter (ELT) der er i de fleste fly. Signalet fra ELT'en viste, at helikopteren var faldet ned i Skovfjorden i det sydlige Grønland.

Naviairs enheder i Nuuk, FIC og RCC, havde på denne SAR den styrende rolle som SMC, altså SAR Mission Coordinator. Efter koordination med Arktisk Kommando og politiet blev der sendt en Rescue helikopter fra Air Greenland afsted fra Narsarsuaq. Klokken 1517 var den tæt på den position der var modtaget fra ELT'en, 12 minutter senere var helikopteren lokaliseret og otte minutter efter var piloten hoistet ombord på rescue-helikopteren. Piloten var heldigvis den eneste ombord på den nedstyrtede helikopter - og piloten, der var i live, om end kold og medtaget - blev straks fløjet til hospitalet i Qaqortoq.

Set fra Naviairs synspunkt blev aktionen håndteret forbilledligt af både vores involverede FIC- og RCC-operatører, men også af Arktisk Kommando og politiet, og der var derfor stor tilfredshed med forløbet, specielt med tanke på, at piloten blev reddet hurtigt og ikke havde pådraget sig nogle skader.

Operationel leder af Naviairs RCC, Carsten Mejnertz Brandt, udtalte efter SAR-aktionen, at: ”måden sagen blev håndteret på var god, det hele forløb hurtigt og effektivt - og der blev arbejdet rigtig godt her i FIC- og RCC-lokalet. Alle på vagt var klar til at hjælpe, alle gav en hånd til hvor det var krævet - og alt i alt var det bare en fornøjelse at være vidne til dette arbejde”.

Også Naviairs daglige leder af FIC’en, Kristoffer Heiselberg, havde ros til hele forløbet: ”Samarbejdet med alle involverede parter, det lige fra Arktisk Kommando til Sermeq Helicopters, Air Greenland, politiet og sundhedsvæsenet forløb godt og effektivt. Så jeg er meget tilfreds med hele aktionen, og syntes at det var en fornøjelse at overvære det fantastiske samarbejde der fandt sted blandt de involverede i vores FIC og RCC”.
greenlandfjord